Waterrecreatie op de Vinkeveense Plassen


Een verblijf in Hotel Restaurant Villa Lokeend is natuurlijk te combineren met de vele waterrecreatie mogelijkheden van de Vinkeveense Plassen. Met een sloep heerlijk varen op de plassen, duiken of waterskiën

Vinkeveense Plassen
De Vinkeveense Plassen bieden voor ieder wat wils op het gebied van recreatie en natuur.  De plassen worden gekenmerkt door de legakkers en de ring van 12 zandeilanden. Voor waterrecreatie zijn hier unieke mogelijkheden. U kunt het gebied zeilend en per motorboot maar ook heel goed met de kano of fluisterboot verkennen. Speciaal voor de kano’s en fluisterboten is een aantal routes uitgezet.

Eilanden
De zandeilanden 1 en 2 (waarvan eiland 2 alleen in de zomermaanden), 4 en 5 zijn te bereiken vanaf de vaste wal. De overige eilanden zijn alleen via het water toegankelijk. De zandeilanden zijn helemaal ingericht voor openluchtrecreatie. Zo zijn er aanlegplaatsen, sanitair, strandjes, ligweiden, speeltoestellen en picknickbanken. Op zandeiland 1 is het paviljoen waar u terecht kunt voor een versnapering en ook bij zandeiland 4 is een horecagelegenheid. Honden moeten wel altijd aangelijnd zijn en zijn niet toegestaan op de eilanden 3, 4, 5 en 8. Aan de zandeilanden mag 3×24 uur worden afgemeerd. Een gedeelte van zandeiland 9 is gedurende de zomermaanden ingericht voor groeps kamperen.

Waterskiën

Op de Zuidplas is een waterskibaan uitgezet. Het recreatieschap verleent ontheffingen ten behoeve van het waterskiën. Alleen op de waterskibaan is het toegestaan om harder dan 9 km/uur te varen.
Voor de rest van de plassen bedraagt de maximum snelheid 9 km/uur gedurende de dag en 6 km/uur van zonsondergang tot zonsopgang.

Omgeving

De natuur op en rondom de Vinkeveense Plassen vormen niet alleen een mooi decor tijdens een dagje uit maar de legakkers bieden ook plaats aan diverse flora en fauna.

In De Botshol is zelfs een lepelaar kolonie gevestigd. Dit gebied is buiten het broedseizoen alleen met de kano toegankelijk. Het recreatieschap opent begin 2008 de wandelroute Botshol waarbij het tracé langs dit prachtige natuurgebied gaat.

Op de Vinkeveense Plassen kunt u terecht voor een dag met de kinderen op een van onze zandeilanden, een mooie vaartocht of een sportieve watersportuitdaging; net waar u zin in heeft! Op en rond de Vinkeveense Plassen zijn veel vaarmogelijkheden voor kano’s en fluisterboten. In het gebied zijn zeven vaarroutes uitgezet.